Lidl kiest voor sterkip

Supermarkt Lidl heeft vandaag aan Wakker Dier laten weten volledig over te stappen naar Beter Leven Kip. In 2023 heeft alle kip minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Daarmee komt bij Lidl een einde aan de verkoop van kip zonder keurmerk. “Dit gaat elk jaar om miljoenen kippen. Die meer ruimte krijgen en eindelijk naar buiten mogen. Fantastisch dat Lidl deze stap zet!” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

 

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. De organisatie was blij verrast toen marktleider Albert Heijn begin maart aankondigde alle kip voor januari 2023 een ster te geven. Nu kiest ook Lidl voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hilhorst: “Dit zijn de grootste stappen voor dierenwelzijn sinds jaren in supermarktland”.

Kip zonder keurmerk

Op dit moment heeft de meeste kip in de Nederlandse supermarkt geen keurmerk voor dierenwelzijn. Ze leven in volle schuren met dertien tot zeventien kippen per vierkante meter, vaak zonder daglicht. Hilhorst: “De kippen komen nooit buiten behalve op weg naar de slacht.”

Beter Leven-kip

Kippen met een Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Marian Verheij van Lidl: “Met onze stap leveren we een éssentiële bijdrage in het verbeteren van de levensstandaard van kippen.

Gigantische operatie

Voor deze omschakelingen gaan veel boerenbedrijven veranderen. Men gaat honderden stallen verbouwen om ze te voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskuikens weer terug in het landschap. Lidl: “Deze stap voorwaarts bereiken we onder andere door continue nauw samen te werken met onze leveranciers. We weten uit ervaring dat verduurzaming voor sterkere ketensamenwerking zorgt.”

Wie volgt?

Met deze doorbraak komt het moment steeds dichterbij waarop één Beter Leven-ster de norm is voor alle kip. Andere supermarkten hebben nog geen concrete plannen bekend gemaakt. Maar Wakker Dier rekent erop dat zij het goede voorbeeld van Albert Heijn en Lidl snel zullen volgen.