Weinig ruimte in de stal leidt tot allerlei problemen voor de dieren. Zo zorgt de hoge bezetting voor stress, omdat de dieren elkaar in de weg zitten. Soms zelfs zo erg dat ze over elkaar heen lopen, waardoor ze elkaar bekrassen.

Poepvloer

Hoe meer dieren er op een vierkante meter staan, hoe groter ook de kans op voetzweren. Veel dieren zorgen namelijk ook voor veel poep op de vloer. Deze uitwerpselen drogen minder goed bij een hoger aantal kippen. Natte poep maakt de voetzolen van de kippen week, en de ammoniak brandt in de poten met voetzweren als gevolg. Op hete dagen zorgt de hoge dichtheid er daarnaast ook nog voor dat de stal moeilijker te koelen is, waardoor de kans op hittestress toeneemt.

Zelfs Aldi

Hoe het leven van een kip eruit ziet verschilt per supermarktketen. Bij Jumbo leven de ‘basiskippen’ bijvoorbeeld met dertien à veertien kippen op een vierkante meter. Maar er zijn dus ook supermarkten – waaronder Albert Heijn, Lidl en Plus – waar deze kippen met z’n zestienen per vierkante meter leven. Hilhorst: “Van marktleider Albert Heijn verwacht je zulke slechte welzijnseisen niet. Zelfs Aldi geeft zijn kippen meer ruimte.”

Welzijnseisen

Wakker Dier wil dat alle kip in de Nederlandse supermarkten minimaal voldoet aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster. Op die manier worden de grootste welzijnsproblemen bij de kippen weggenomen. Lees hier meer over onze campagne tegen Albert Heijn.