Laatste plofkalkoen uit het schap

Lidl verkoopt volgend jaar Kerst geen plofkalkoen meer. Dat zegt de supermarktketen toe aan Wakker Dier. Lidl is de enige supermarkt die nog plofkalkoen in het schap heeft liggen. Wakker Dier is blij met de stap. “Lidl neemt dit kalkoenenleed eindelijk serieus. Kerst 2019 is weer een stapje diervriendelijker,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Plofkalkoen

Het leven van een plofkalkoen is vergelijkbaar met dat van een plofkip. Een plofkalkoen groeit heel snel; een mannetjeskalkoen kan wel 145 gram per dag groeien. Hij leeft in een volle, afgesloten stal. Veel plofkalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen liggen. De slechte luchtkwaliteit zorgt bovendien voor geïrriteerde ogen en luchtwegproblemen.

Keurmerken

Lidl stapt van plofkalkoen over op kalkoen met één Beter Leven-ster. Lidl verkoopt jaarrond kalkoenvlees en belooft dat de plofkalkoen uiterlijk met Kerst 2019 uit het schap is. Veel andere supermarkten verkopen al sterkalkoen. Kalkoenen met één ster groeien minder snel, krijgen meer ruimte en hebben een overdekte uitloop.

Halve maatregelen

Albert Heijn en Plus verkopen kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het iets beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster van het Beter Leven keurmerk. De kalkoenen hebben geen buitenuitloop en verblijven hun hele leven in een afgesloten stal.

Kerstcampagne

Wakker Dier kijkt jaarlijks naar het welzijn van dieren die op het kerstmenu eindigen. Vorig jaar verdwenen de laatste kooikonijnen uit het schap. Dit jaar deden de laatste supermarkten een belofte om te stoppen met staleend. Wakker Dier blijft campagne voeren tot al het dierenleed van het kerstmenu is geschrapt.