Het zwart-witte logo van het EKO-keurmerk zie je vaak op verpakkingen naast het Europese keurmerk voor biologische projecten (het groene blaadje met de sterren). Naast boerenbedrijven prijkt dit logo ook steeds vaker op restaurants en winkels. Inmiddels zijn honderden bedrijven in Nederland die het EKO-keurmerk hebben.

Wat betekent het EKO-keurmerk voor de dieren?

Vlees, zuivel en eieren met het EKO-keurmerk zijn sowieso biologisch. Je kunt er dus van uit gaan dat de dieren een goed leven hebben gehad, met weidegang en ruimte voor natuurlijk gedrag. Boerenbedrijven met het EKO-keurmerk doen daar bovenop extra inspanningen om duurzamer of diervriendelijker te produceren. Denk aan het verminderen van energieverbruik door zonnepanelen te plaatsen op een stal. Of bijvoorbeeld het bevorderen van de biodiversiteit rond hun bedrijf door meer ruimte te geven aan weidevogels, bijen en insecten.

Horeca met het EKO-keurmerk

Tientallen restaurants en broodjeszaken hebben inmiddels het EKO-keurmerk voor horeca. Er bestaat een gouden, zilveren en bronzen keurmerk. Horecabedrijven krijgen een gouden keurmerk als ze voor 80 tot 100 procent biologisch inkopen, zilver bij 50 tot 80 procent, en brons bij 15 tot 50 procent. Daarnaast moeten deze horecabedrijven draaien op groene energie en voedselverspilling tegen gaan.

Winkels met het EKO-keurmerk

In winkels met het EKO-keurmerk kun je onbekommerd je biologische boodschappen doen. Meer dan 90 procent van de levensmiddelen in het assortiment moet biologisch zijn. Verder moeten deze winkels aan diverse criteria rond duurzaamheid voldoen, zoals het scheiden van afval, het afnemen van groene stroom en het gebruik van milieuvriendelijk papier en karton. Naast deze certificeringseisen heeft een EKO-winkel elk jaar twee duurzame verbeterdoelen. Winkelketens als Ekoplaza en Odin hebben een EKO-keurmerk voor winkels, net als een aantal zelfstandige biologische winkels.

Wie controleert het EKO-keurmerk?

Het EKO-keurmerk bestaat al sinds 1973. Alle EKO-producten zijn biologisch en worden dus al gecontroleerd door de onafhankelijk toezichthouder Skal Biocontrole. Alle extra inspanningen die EKO-bedrijven op het gebied van duurzaamheid doen, worden getoetst door Stichting EKO-keurmerk. Horeca en winkeliers met het keurmerk één keer per jaar bezocht door een onafhankelijke inspecteur.